Jean-Pierre Barral


Jean-Pierre Barral (1944) se je prvič začel zanimati za biomehaniko, ko je kot registrirani fizioterapevt deloval v bolnišnici za pljučne bolezni v francoskem Grenoblu. Tam je srečal dr. Arnauda, priznanega specialista za pljučne bolezni in mojstra za seciranje trupel. Med delom z dr. Arnaudom je Barral sledil vzorcem napetosti v tkivih trupel in preučeval biomehaniko živih subjektov. To ga je uvedlo v visceralni sistem, njegov potencial za spodbujanje linij napetosti v telesu ter ga pripeljalo do ideje, da imajo tkiva spomin. To je bilo temeljnega pomena za njegov razvoj visceralne manipulacije.

Leta 1974 je Barral diplomiral iz osteopatske medicine na Evropski šoli za osteopatijo v angleškem Maidstoneu. Med Barralovim osteopatskim šolanjem ni bilo študijskega programa za visceralno delo. Tako se je najprej ukvarjal z artikularno in strukturno manipulacijo, pri čemer je začel temelje za visceralno manipulacijo postavljati med nenavadnim srečanjem s pacientom, na katerem je izvajal tretma, ki je vključeval spinalne manipulacije.

Med preliminarnim pregledom je Barral presenečen opazil precejšnje premikanje. Pacient je potrdil, da je njegova bolečina v hrbtu popustila, potem ko je obiskal “starega človeka, ki je potisnil nekaj v njegovem trebuhu”.

Ta dogodek je zbudil Barralovo zanimanje za razmerje med notranjimi organi in hrbtenico. Takrat je začel pri delu z nekaj pacienti raziskovati trebušne manipulacije, uspešni rezultati pa so ga postopno vodili k razvoju visceralne manipulacije. Med letoma 1975 in 1982 je Barral poučeval spinalno biomehaniko na Evropski šoli za osteopatijo v Angliji. V sodelovanju z dr. Jean-Paulom Mathieujem in dr. Pierrom Mercierjem je objavil knjigo Artikularna diagnoza vretenc (izv. Articular Vertebrae Diagnosis).

Barral, ki je izhajal iz svojega dela z dr. Arnaudom, je nadaljeval s preučevanjem, kako zgoščevanje telesnih tkiv ustvarja mesta z večjo mehansko napetostjo, ki vlečejo k sebi okoliška tkiva. To odkritje ga je vodilo k teoretičnemu in praktičnemu razvoju tehnik visceralnega poslušanja.

Barralov razvoj manualne termalne evalvacije se je začel v letu 1971 med še enim tretmajem. Ko je izvajal tretma pacientke, je začutil močno izžarevanje, ki je prihajalo iz njene mlečne žleze. Povedala mu je, da so ji na tistem predelu odstranili tumor. Med raziskovanjem tega pojava pri drugih pacientih je ugotovil, kako se lahko mesta napetosti v telesu natančno zaznajo z otipavanjem z njimi povezane energije, za katero se je izkazalo, da je toplotna. Raziskave, ki so sledile, so dodale manualno termalno evalvacijo na seznam ocenjevalnih orodij številnih terapevtov.

Ob pomoči grenobelskega radiologa dr. Sergea Cohena je Barral tudi dokumentiral razlike med stanjem notranjih organih pred manipulacijo in po njej. Z rentgensko fluoroskopijo in ultrazvokom sta zabeležila spremembe položaja in premikanja ter izmenjave in umikanja tekočin. Zatem sta z ekipo elektroinženirjev in elektrotehnikov izvedla dodatne raziskave, pri katerih sta se osredotočila na infrardeče sevanje iz telesa.

Leta 1985 je Jean-Pierre Barral začel poučevati visceralno manipulacijo v ZDA. Odtlej je izšolal ekipo mednarodnih učiteljev, ki po svetu izvajajo seminarje visceralne manipulacije. Objavil je tudi številne učbenike za zdravstvene strokovnjake. Med njimi so: Visceralna manipulacija, Visceralna manipulacija II, Urogenitalna manipulacija, Toraks, Manualna termalna evalvacija ter Travma: osteopatski pristop, Manualna terapija za periferne živce in Manualna terapija za kranialne živce (zadnje tri v soavtorstvu z doktorjem osteopatije Alainom Croibierjem). Jean-Pierre Barral je tudi avtor knjige za splošno javnost z naslovom Razumevanje sporočil vašega telesa (izv. Understanding the Messages of Your Body), ki govori o povezavi med našimi organi in čustvi.

Barral & Upledger Institute Slovenija
Ptujska ulica 19
1000 Ljubljana

Telefon: 01 / 54 63 201
GSM: 041 540 942
E-mail: info@barralupledger.si

Barral.Upledger.Slovenija