Kako organi prispevajo k bolečinam in disfunkcijam?


Telo je zgrajeno iz številnih medsebojno povezanih komponent, kot so kosti, mišice, živci, tanko vezivno tkivo, imenovano fascia, in seveda notranji organi (viscera). Vaši organi se neprenehoma premikajo. Kadar dihate, hodite in se raztegujete, se premikajo tudi vaši organi v prsnem košu in trebuhu. Pri vdihu se recimo vaše ledvice premaknejo za 2,5 cm; pri globokem dihanju znaša njihov premik 10 cm. Vsota njihovih premikov v enem dnevu je nekaj več kot 800 metrov. To pomeni okrog 30.000 kilometrov v življenju!

To premikanje organov se prenaša skozi fascio na druge telesne strukture. Kadar ste zdravi, se vse strukture fluidno medsebojno premikajo. To premikanje je pomembno, ker vpliva na vse aktivnosti v telesu, od najbolj drobnih celičnih impulzov do ritmičnega krčenja srca in krvnega obtoka.

Optimalno zdravje prinaša harmonično razmerje med premiki organov in drugih telesnih struktur.

Organ izgubi svojo gibljivost zaradi mnogih vzrokov: fizičnih poškodb, kirurških posegov, sedečega življenjskega sloga, infekcij, onesnaženja, neprimerne prehrane, slabe drže in nosečnosti/poroda. Kadar organ ni več prosto gibljiv, ampak je pritrjen na drugo strukturo, je telo prisiljeno v kompenziranje. Ta disharmonija ustvarja fiksne, nenormalne točke napetosti, kronična iritacija pa odpira pot za funkcionalne in strukturne težave v telesu, npr. mišično-skeletne, vaskularne, živčne, urinarne, respiratorne in prebavne.

Predstavljajte si brazgotinsko tkivo okrog pljuč. Zaradi vpliva adhezije se z vsakim vdihom pojavijo spremenjeni vzorci premikanja bližnjih struktur. To lahko spremeni premikanje reber in vpliva na hrbtenico. Restrikcije se lahko odrazijo v bolečinah v srednjem delu hrbta in vratu oziroma omejenem premikanju ramen. Ta scenarij ponazarja zgolj eno od stotin možnih posledic majhne disfunkcije, katerih učinek se okrepi zaradi nekaj tisoč ponovitev dnevno. To tudi pojasni, kako je lahko bolečina pogosto daleč stran od vzroka zanjo.

Barral & Upledger Institute Slovenija
Ptujska ulica 19
1000 Ljubljana

Telefon: 01 / 54 63 201
GSM: 041 540 942
E-mail: info@barralupledger.si

Barral.Upledger.Slovenija